Token2049 – Haastattelu Liskin perustajan, Max Kordekin kanssa

Max Kordek, perustaja Lisk jakaa tarinansa siitä, kuinka ICO auttoi häntä nuorena yrittäjänä saamaan rahoitusta Token2049-haastattelussamme. Katso video saadaksesi lisätietoja.

 

Olemme täällä Maxin, Liskin perustajan, kanssa. Kiitos ajastasi!

Ole hyvä!

Olemme Token2049: ssä ja haluamme vain oppia hieman enemmän Liskistä. Te olette ilmeisesti yksi maamerkki ICO: sta, jossa keräsitte 6 miljoonaa vuonna 2016 ja olette siitä lähtien olleet erittäin onnistuneita. Ilmeisesti on ollut paljon ICO: ta sen jälkeen, haluamme vain saada yleiset ajatuksesi ja näkemyksesi ICO: sta rahoitusmekanismina, ja miten näet markkinoiden toimivan seuraavan tai kahden vuoden aikana ICO: n suhteen?

Mielestäni itse ICO-rahoitus on erittäin hieno idea. Silloin kun teimme, se avasi meille niin monia mahdollisuuksia. Opiskelin sähkötekniikkaa Saksassa ja en tiennyt ketään yrityksessä. En tiennyt yhtään riskipääomaa, en olisi koskaan voinut kerätä rahaa, mutta tein tämän ICO: n ja ihmiset uskoivat minua. Tämä osoitti ja osoittaa edelleen ICO: n potentiaalin, voit sijoittaa ideoihin, joihin uskot, ja ihmisiin, joihin uskot. Sinun ei tarvitse olla kovia rahoituskierroksia, jos matkustaisit vain ympäri maailmaa puhumaan sijoittajille, ja siksi Mielestäni se on loistava mekanismi investointien demokratisoimiseksi.

Luulen, että sanomasi asiat juoksevat todella kotiin, varsinkin kun valmistauduimme haastatteluun, jossa sinusta tuntuu, että se on tapa tukea nuoria yrittäjiä idealla, joilla ei ole perinteisiä yhteyksiä. Katsotko, että sääntelyllä on minkäänlainen rooli tässä ICO: n tilassa? Viime aikoina on tullut pääoman tulva, ja tiedät, kunnioittavasti, kaikki ideat eivät ole yhtä hyviä kuin sinun, eikä kaikki joukkueet toteuta yhtä kovaa kuin sinun, miltä sinusta tuntuu? Pitäisikö sääntelyn olla vahvempi rooli tässä tilassa?

Jos puhumme vain ideasta, mielestäni on erittäin vaikea erottaa hyvä ja huono idea. Mielestäni se on enemmän kuin kokeilu, ihmisillä on tämä mentaliteetti, annetaan sille ammuttu, kokeillaan sitä. Sääntelyjen mielestä se on mielestäni äärimmäisen tärkeää, mielestäni sen on tapahduttava, mutta enemmän siinä mielessä, että turvataan sijoittajat, jotta ihmiset eivät pakene rahojen varalle. Päivän lopussa mielestäni oikeaksi on hyvin kevyt asetus, ei mitään liian raskasta, ei mitään liian hullua, jotta me yrittäjinä ei loukkaantuisi. Meidän ei tule asettaa seinää edessämme vain siksi, että hallitus saattaa pelätä kansalaistensa huijaamista. Mielestäni sen pitäisi olla tapa, jolla henkilöt, jotka keräävät rahaa ICO: lle, voivat rekisteröityä virallisella tavalla, mutta tämä on tehtävä hyvin nopeasti ja se on käsiteltävä muutamassa päivässä muuten, se on jälleen seinä edessä yrittäjä. Ei oikeastaan ​​muuta, heidän pitäisi vain varmistaa, että ICO: ta tekevä henkilö on julkinen, se on tunnettu henkilö kenelle tahansa viranomaiselle, joka huolehtii hänestä eikä mitään muuta.

Joten eräänlainen perussuoja sijoittajille, mutta ei millään tavalla estä luovuutta ja loistavien ideoiden ja suurten yritysten syntymistä.

Kyllä täsmälleen. ICO: t ovat loistava työkalu vain kokeilla asioita niin hyvin kuin tiedätkin, ja tarkoitin sitä varhain hyvillä ja huonoilla ideoilla. Loppujen lopuksi kyse ei ole niinkään ideasta, vaan tuloksesta, koska ideat muuttuvat koko ajan idean kehittämisprosessin aikana. Huomaat, että tämä ei toimi ja tämä toimii, ja ehkä idea, joka alussa ei kuulostanut niin hyvältä kuin lopputulos tulee olemaan, tämä ei ole ongelma. Ongelmana on, kun joku ottaa rahan ja käyttää sen mukavaan autoon, mukavaan kelloon tai vain pakenee sen kanssa.

Luulen, että yksi asia, joka todella juoksee kotiin kanssani, on verrattuna moniin muihin ICO-projekteihin, kun olet kerännyt rahaa, olet ollut hyvin selvä siitä, ettet ole keskittynyt oikeasti hintaan ja tuottoon, vaan keskittynyt todella tuotteen rakentamiseen ja strategiat ja kirjastojen rakentaminen sekä osallistuminen kehityskonferensseihin yrittäen rekrytoida CTO: ta. Kuinka pysyt keskittymässä teloitukseen? Ilmeisesti se on ollut hyvin spekulatiivinen ympäristö viime kuukausina, miten pysyt tällä polulla? Mikä on strategiasi eteenpäin?

Se voi olla yksi kumppanini ja itseni erityisistä kyvyistä pysyä keskittyneenä. Emme vain imeydy tähän rahapooliin ja rahoitusmaailmaan, jossa tarkistamme CMC: tä 10 minuutin välein ja olimme erittäin onnellisia, jos hinta nousee, ja erittäin surullisia, jos hinta laskee. Otamme sen vain periaatteesta, jossa välitämme vain tekniikasta. Täältä me tulimme. Olimme Bitcoinin ja muiden estoketjujen varhaisia ​​ottajia, ja mielestämme hinnalla ei ole merkitystä, etenkään ei tässä vaiheessa. Olemme niin aikaisin. Jos joku tulee ja sanoo: “joo, mutta haluan ansaita rahaa aikaisin”, niin joo, käy kauppaa vähän, mutta tässä ei ole kyse. Kyse on kehittäjien mahdollistamisesta tulevaisuudessa rakentaa oma blockchain-tekniikkansa. Hinta on todennäköisesti suurempi kuin nyt 5-10 vuoden kuluttua, ja ihmiset hyötyvät siitä taloudellisesti. Mutta miksi tämän pitäisi olla prioriteetti numero yksi? Ensisijaisen prioriteetin tulisi olla, että tekniikka hyödyttää ihmisiä. Siellä keskitymme päivittäin. Kun hinta nousee, ihmiset ovat hyvin euforisia. Kaikki tapahtuu heidän ympärillään niin nopeasti ja niin hyvässä valossa, että unohdat usein työskennellä, mutta jos hinta laskee, se on usein päinvastoin. Ihmiset pelkäävät ja ajattelevat, että minun on työskenneltävä nyt, jotta se nousee uudestaan. Nämä hintarenkaat ovat varsin hyviä keskittymisessä ja paljon vaivaa kehittämisessä, koska jos se nousee, saat kaiken tämän euforisen tunteen ja motivaation, joka tekee siitä todella hauskaa. Mutta jos se laskee, niin nyt luulet “minun täytyy työskennellä kovemmin kuin koskaan”. Yksi [merkittävimmistä] tapauksista, jotka olen kokenut, on kahden vuoden merkki vuonna 2013, jolloin kaikki työskentelivät erittäin kovasti, ja jossain mielessä tämä on vain tarttunut minuun. Tämä mentaliteetti työskennellä ahkerasti ja pysyä keskittyneenä – hintaa ei katsota, koska se laski joka päivä joka tapauksessa, ja vuonna 2017 se nousi joka päivä joka tapauksessa, joten miksi katsoa sitä? Sinun ei tarvitse tietää sitä päivittäin.

Strategialla ja toteutuspolulla on selvää, että yrität saada nopeaa ja laajaa käyttöönottoa tähän saamalla siihen enemmän kehittäjiä. Mitä sanoisit barometrisi menestyksestä? Kuinka mitataan kuinka nopea adoptio on? Onko sinulla tiettyjä tavoitteita tai mittareita, joita yrität saavuttaa ensi vuonna? Kuinka määrität menestyksen?

Määritän menestyksen auttaessani ihmisiä. Apua voidaan saada monin eri tavoin. Minulla on työkalut, joita rakennamme Liskille, tai hinta nousee, ja jollakin afrikkalaisella olisi varaa ostaa auto lopulta, koska hän investoi aikaisin Liskiin. Nämä tarinat ovat olemassa, ja olen kuullut monia niistä. Tämä on minulle menestystä ja se tekee minut onnelliseksi, jos voisin auttaa jotakuta. Mittareiden ja parametrien kannalta hienoa on, että estoketju on läpinäkyvä, joten voit seurata kaikkea siellä. Itse lohkoketjusta on hyviä tilastoja: tilien lukumäärä, tapahtumien määrä päivässä / kuukaudessa / vuodessa, uusien tilien kiihtyminen ja niin edelleen. Näiden tilastojen avulla voit selvittää kasvunopeutesi ja siitä riippuen voit myös selvittää, mikä markkinointi toimii ja mikä ei. Voisimme esimerkiksi mennä konferenssiin ja yhtäkkiä tilien määrä nousee, tai yhtäkkiä pörsseissä on enemmän määrää. Se on heikko indikaattori, mutta se toimii. Kun käytimme esimerkiksi 200 000 dollaria hakumainoksiin, eikä mitään tapahdu, verkkosivustollamme on vain enemmän ihmisiä, niin se ei vaikuttanut toimivan. Nämä ovat joitain tilastoja, joiden avulla voit määritellä menestyksen tai ainakin menestyksen strategioille, joiden perimmäinen tavoite on vain olla hyödyllinen tai auttaa ihmisiä päivän lopussa. Pidän itse Liskiä enemmän mahdollistajana, jossa ohjelmisto vain antaa kehittäjälle mahdollisuuden rakentaa hämmästyttävä ohjelmistosovellus. Olen enemmän onnistumisen mahdollistaja. Haluan ihmisten menestyvän rakentamalla asiaan, jonka rakennan – Lisk-alustalle.

Milloin luulet ensimmäisen onnistuneen sovelluksen olevan Liskillä? Onko sinulla odotuksia tälle aikataululle? Luuletko sen olevan vastaava Crypto Kitties tai jotain sellaista? Vai onko se hakemusten määrä vai yksi iso, joka lähtee?

Niin, joten tämän päivän paneelikeskustelussa Julian sanoi fyysisesti, että tuotantoteollisuudessa ei vielä ole todellisia menestyviä sovelluksia. Kaikki on vielä melko varhaisessa vaiheessa ja on enemmän kokeiluvaiheessa. Projektit löytävät itsensä. Kunnes näemme todella onnistuneen sovelluksen, jota ihmiset käyttävät todellisessa maailmassa, eivät kaksi ihmistä, vaan valtava määrä ihmisiä. Siihen asti, luulen, että kuluu useita vuosia. Ihmiset puhuvat aina siitä, kuinka nopeasti tämä ala liikkuu, ja se liikkuu varmasti nopeammin kuin muut teollisuudenalat, mutta loppujen lopuksi se ei silti ole niin nopeaa kuin ihmiset luulevat. Jos katsot vain yhden tai kahden vuoden taaksepäin, ICO: ita oli vähemmän projekteina, mutta pohjimmiltaan paljon ei ole muuttunut. Ihmiset kävivät vielä silloin konferensseissa, käyvät edelleen tänään ja työskentelevät edelleen näiden projektien parissa. Se ei ole kuin Ethereum, Lisk tai Bitcoin muutti yhtäkkiä perustekniikkaa. Se on edelleen sama.

Tuntuu siltä, ​​että enemmän ihmisiä tulee markkinoille ja kiinnittävät huomiota hintojen nousuun.

Tarkalleen. Kehittäminen vie vielä paljon aikaa ja se on jäljessä markkinoiden ulkonäöstä. Hinnat saattavat nousta, mutta tekniikka saattaa nousta paljon hitaammin, koska se vie vain kauemmin. Arvo rakennetaan joskus hitaammin kuin hinta nousee. Mielestäni hinta laskee takaisin tekniikan todelliseen arvoon. Palatakseni kysymykseesi, luulen, että ensimmäinen live-sovellus julkaistaan ​​vuoden 2018 tai 2019 lopussa tällä alustalla. Ne kiillotetaan vuoden 2019 puoliväliin tai loppuun mennessä, mikä koskee käyttökokemusta ja niin edelleen. Ehkä näemme vuosina 2020, 2021, 2022 yhä enemmän sovelluksia tavallisessa elämässä. Nämä sovellukset eivät ehkä ole täysin räjäytettyjä hajautettuja sovelluksia, joista kaikki nykyään puhuvat. Nämä voivat olla sekalaisia ​​tai sellaisia, joilla voi olla lohkoketjun komponentteja, jotka tekevät siitä hajautetun, mutta muut komponentit eivät välttämättä. Esimerkiksi Crypto Kitties, ydinosa asuu Ethereumissa, mutta itse verkkosivusto ja kuvat ja niin edelleen on keskitetty – se oli sekoitus. Ja se onnistui. Se oli ensimmäinen askel Ethereumissa, joka oli varsin onnistunut, eikä sitä ollut täysin hajautettu.

Kuinka olette huomanneet, että roolisi on kehittynyt kaksi vuotta sitten? Olette olleet ilmeisesti avaruudessa pitkään, aloitit vuonna 2013. Te luulette, että pojat kasvoivat 25: stä 50: een ja katsot nyt pääsevän 75 ihmiseen. Sinulla on nyt markkinointitiimejä. Kuinka roolisi on muuttunut? Mitä teet nyt toisin kuin kaksi vuotta sitten?

Lisk-säätiö tekee yhteistyötä monien erilaisten urakoitsijoiden kanssa, joten on vaikea sanoa, kuinka monta ihmistä projektissa työskentelee, koska ihmiset liittyvät ja ihmiset lähtevät, ja se tapahtuu koko ajan melko dynaamisesti. Berliinin pääurakoitsija Lightcurve kasvoi periaatteessa kumppaniltani Oliverilta ja minulta. Löysimme myös pääurakoitsijan ottaaksemme kehityksen omiin käsiimme. Se kasvoi kahdesta ihmisestä yli 40: een nyt, ja jos määritän roolini siellä, se muuttui kaveriksi kaikessa, toimiston hallinnassa, rahoituksessa, henkilöstöhallinnossa, kehityksessä ja johtamisessa, vain johtamiseen. Minulla on loistava joukkue henkilöstön, toimiston hallinnan ja rahoituksen suhteen, joka voi viedä suurimman osan tehtävistä näillä alueilla minulta. Meillä on monia kehittäjiä, joten minun ei tarvitse mennä uudelleen githubiin ja muuttaa tekstiä verkkosivustolla tai säätää kuvaa, jotta se näyttää mukavammalta. Meillä on nyt ihmisiä siihen. Siirrän nämä tehtävät pois. Jos puhuisimme säätiöstä, paljon ei ole muuttunut. Meillä on hallituksen kokoukset, noin neljä tai viisi vuodessa, joissa keskustelemme kaikista aiheista, joihin itse Lisk liittyy: projekti, talous, oikeudelliset asiat ja niin edelleen, mutta tässä näet tietysti selvästi, että meistä on tullut asiantuntevampi. Tämän tiedon ansiosta voimme arvioida eri aiheita paremmin kuin voisimme tuolloin palata. Tuolloin opimme uusia asioita jokaisessa kokouksessa. Nyt siitä on tulossa rutiini ja voimme edetä paremmin. Pääset vain yritykseen ja sen perustukseen, ja se vain kasvaa dynaamisesti, mutta orgaanisesti. Näet vain, mitä on tehtävä. Olet sitten liukastumassa siihen rooliin, joka voi olla alussa kymmenen roolia, mutta siitä tulee yhä vähemmän. Joskus, jopa tänään, laitan vain asioita pois tai siivoan vähän. Mielestäni se on hyvä, koska käsi kädessä on hyvä. Se tapahtuu vain automaattisesti.

Mitä sanoisit olevasi innoissaan vuonna 2018 sekä Liskistä että laajemmasta blockchain-yhteisöstä?

Minulle blockchain-yhteisölle se on salamaverkko. Mielestäni tarvitsemme joitain skaalautuvuusratkaisuja Bitcoinille tänään, koska se iski kapasiteettiin. Ihmiset pitävät sitä mekanismina FUD: n levittämiseksi, mikä ei ole hyvä koko teollisuudelle. Mielestäni meidän pitäisi olla yhteistyöhön perustuvia, työskennellä yhdessä, olla onnellisia, pitää hauskaa joka päivä eikä hyökätä toisiaan Twitterissä. Sen ei pitäisi olla. Liskille se on ehdottomasti SDK. Se otetaan käyttöön vuosien varrella eri vaiheissa, jotta voimme kerätä palautetta jokaisesta vaiheesta, että voimme muuttaa sitä, että voimme tehdä siitä paremman lopputavoitteella, josta kehittäjät pitävät. Odotan innolla näitä vaiheita ja yhteisön palautetta nähdäksesi, mitä he ajattelevat. Olemme työskennelleet nyt kahden vuoden ajan kohti tätä aikaa, jossa voimme työskennellä SDK: n parissa ja kerätä julkista palautetta. Aikaisemmin se vain pysyi säätiössä, se oli perusasioita. Meillä ei esimerkiksi ollut oikeastaan ​​mitään lisäominaisuuksia vasta tässä ytimessä, Lisk Coinissa, hajautetun verkon päärungossa. Mutta nyt, pian julkaistavan Lisk 0.1.0: n kanssa, se on dramaattisesti erilainen. Koska meillä on hyvä perusta, voimme työskennellä uusien ominaisuuksien parissa. Jännittäviä juttuja. Todella mielenkiintoisia aiheita salauksen, käytettävyyden, käyttökokemuksen näkökulmasta ja tietysti myös kehittäjien näkökulmasta leikkiä blockchain-tekniikalla, koska teimme heille helpomman.

Kiitos paljon Max, arvostan todella, että käytit aikaa jakaa ajatuksesi Liskin matkasta.

Kiitos myös tästä mahdollisuudesta!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me