Mitä ovat hajautetut sovellukset (dApps)?

hajautetut sovellukset

DApps ovat hajautettuja sovelluksia, jotka toimivat vertaistietokoneiden verkon päällä yhden keskustietokoneen sijaan. Tämäntyyppisiä sovelluksia on tullut esiin P2P-verkkojen luomisen jälkeen.

Hajautetut sovellukset ovat älykkäisiin sopimuksiin kirjoitettuja koodikappaleita, jotka kommunikoivat lohkoketjun kanssa, ja se on ohjelmoitu ohjaamaan erilaisia ​​toimintoja mainitussa verkossa käsittelemällä saamiaan ulkoisia tietoja.

Älykkään sopimuksen säännöt toteuttaa itsenäinen edustaja, joka toimii omistajan puolesta mutta ilman, että omistaja tosiasiallisesti tekee mitään.

Pinnalla hajautetuilla sovelluksilla on samanlaiset käyttöliittymät kuin muillakin verkko- tai mobiilisovelluksilla.

Kaikkien hajautettujen sovellusten ei tarvitse toimia käyttämällä lohkoketjuverkkoa. Jotkut dappit toimivat vain P2P-verkoissa, jotka eivät ole estoketjuja, kuten Tor, BitTorrent, Popcorn Time, BitMessage. Mutta tässä artikkelissa keskitymme yksinomaan blockchain-pohjaisiin dappeihin.

Lähde: sourceforge.net

Ominaisuudet

On olemassa useita erityispiirteitä, jotka määrittävät minkä tahansa dapp:

  • Avoin lähdekoodi: Ensimmäinen ehto, jonka dappin on täytettävä, on, että sen ydinkoodit ovat julkisesti saatavilla. dAppsilla on oltava itsenäinen ja yksimielinen yksimielisyys, mikä tarkoittaa, että suurimmasta osasta verkon käyttäjiä on ensin sovittava kaikista muutoksista. Koodin on myös oltava kaikkien analysoitavissa.
  • Hajautettu: Keskittämisen aiheuttamien ongelmien välttämiseksi hajautettujen sovellusten toiminnot on kirjattava hajautettuun lohkoketjuun tai mihin tahansa salaustekniikkaan, joka on luonteeltaan itsenäinen.
  • Kannustaminen: Hajautetun lohkoketjun validoijat, joiden tehtävänä on tarkistaa tietueet, on palkittava / kannustettava salaustunnuksilla heidän ponnistelujensa perusteella.
  • Konsensuspöytäkirja: Hajautetulla sovelluksella on oltava konsensusprotokolla, joka todistaa salaustunnuksen arvon ja hallitsee myös näiden tunnusten luomisen. Sovellusyhteisön on sovittava tästä algoritmista. Esimerkiksi Bitcoin käyttää Proof of Work (PoW) ja EOS Proof of Stake (PoS) tuottaa uusia kolikoita verkossa.

Protokollatyypit

Kaksi eniten käytettyä protokollaa ovat työn todistus ja vaarnan todistus:

Työn todistus (POW) avulla verkon osallistujat voivat palkita sen perusteella, kuinka paljon työtä he ovat tehneet verkkoon. Kaivosprosessi ja niiden lisääminen ketjuun vaatii paljon energiaa, ja siten lohkoketju pysyy turvallisena. Kaivospalkinnot ovat rahakkeita, ja ne jaetaan käsiteltyjen tapahtumien määrän perusteella.

Panoksen todistus (POS) sisältää rahakkeiden pitämisen ja panostamisen, ja voit äänestää uudesta lohkosta sen perusteella, mitä sinulla on.

Lähde: digitaltokens.io

Erilaiset DApps-tyypit

Kaikki DApps eivät ole samat, koska niillä voi olla erilaisia ​​toimintoja ja käyttää lohkoketjua eri tavalla.

  • Tyypin I hajautetut sovellukset ovat sovelluksia, jotka käyttävät omaa lohkoketjuaan. Bitcoin, Litecoin ja muut BTC-koodista haarautuneet altcoiinit ovat esimerkkejä tyypin I hajautetusta sovelluksesta.
  • Tyypin II hajautetut sovellukset ovat sovelluksia, jotka toimivat tyypin I hajautetun sovelluksen lohkoketjussa. Tyypin II DApps: n on annettava omat tunnuksensa verkon osallistujien palkitsemiseksi. Esimerkkeinä Omni Protocol on tyypin II hajautettu sovellus, samoin kuin useimmat älykkäät sopimuspohjaiset dappit, jotka ajetaan Ethereum blockchainin päällä.
  • Tyypin III hajautetut sovellukset käytä tyypin II protokollaa toimintojensa edellyttämien tunnusten antamiseen.

Ero DApps: n ja älykkäiden sopimusten välillä

Monet sekoittavat dappit ja älykkäät sopimukset johtuen siitä, että niillä on monia yhtäläisyyksiä toiminnassa, mutta ne ovat itse asiassa kahta erillistä asiaa.

Älykäs sopimus on ohjelmisto, joka toteuttaa automaattisesti kahden tai useamman osapuolen sopimat ehdot ja jakaa digitaalisen omaisuuden vain, kun kaikki vaatimukset täyttyvät.

Hajautettu sovellus suorittaa samanlaisia ​​toimintoja kuin älykäs sopimus, mutta sillä on kaksi keskeistä eroa. Hajautetulla sovelluksella ei ole rajoituksia osallistujien määrälle. Toinen kriteeri on, että hajautetun sovelluksen ei tarvitse välttämättä liittyä toisiinsa, jotta sillä olisi taloudellinen näkökulma.

DApps: n edut

Turvallisuus on nykyään iso kysymys tekniikassa. Hajautetun luonteensa ja blockchain-tekniikansa ansiosta DApps ovat turvallisempia.

Tämä johtuu siitä, että hakkeri ei ole keskitetty vika kohta, jota se voi hyökätä. Tämän tyyppistä haavoittuvuutta on hyödynnetty aiemmin, mikä on johtanut massiivisiin tietorikkomuksiin ja valtaviin rahallisiin menetyksiin. DDoS, SQL-injektio, XML-hyökkäykset, tietojenkalastelu ovat kaikenlaisia ​​hyökkäyksiä, joissa hyödynnetään sovelluksen yhtä vikaantumispistettä. Dappien kanssa tämä ei ole enää ongelma.

Koska lohkoketjun tallentama data vaatii kaikki sen solmut validoimaan kaikki uudet tapahtumat, yksi entiteetti ei voi hyödyntää järjestelmää ja muuttaa dappia omaan käyttöönsä.

Hakkerin on myös muutettava kaikki lohkot piilottaakseen kaikki lohkoketjuun tallennetut tiedot, jotta niiden toimintaa ei havaita.

Päinvastoin kuin perinteisissä sovelluksissa, dappit eivät tarvitse keskusviranomaista tapahtumien sallimiseksi ja alustan toiminnan kannalta välttämättömien muutosten tekemiseksi. DApps ovat täysin itsenäisiä, kun ne on täysin käynnistetty. Tämän avulla dappit voivat toimia ilman ulkoisten tekijöiden, kuten yrityksen tai hallituksen asettamia rajoituksia.

Hajautettuun sovellukseen ei voida kohdistaa minkäänlaista keskitettyä valvontaa, mikä tarkoittaa, ettei yksikään voi sensuroida tai valvoa niitä

Esimerkkejä Dappsista

Augur

Augur on tyypin II dapp, joka perustuu Ethereum-lohkoketjuun, jonka avulla osallistujat voivat tehdä markkinaennusteita. Ennusteet voidaan muuntaa osakkeiksi, joita voidaan myöhemmin ostaa tai myydä.

SiaCoin

Sia on tyypin I dapp, joka käyttää lohkoketjua tarjotakseen hajautetun tallennusalustan, joka hyödyntää maailman “alikäytettyä kiintolevykapasiteettia”. Projekti käyttää omaa yksityistä lohkoketjuaan.

Se on pohjimmiltaan pilvi- ja blockchain-pohjainen markkinapaikka tietojen tallentamiseen. Alusta käyttää tyhjiä kiintolevyjä ja tarjoaa ne halpana pilvivarastona, jota kuka tahansa voi käyttää.

TURVALLINEN verkko

SAFE-verkko on tyypin III dapp, joka toimii hajautettuna tallennus- ja viestintäkeskuksena. SAFE, joka on lyhenne sanoista Secure Access For Everyone, käyttää vertaisverkkotekniikkaa, jotta verkon käyttäjät voivat jakaa laskentatehonsa. Dapp käyttää Omni-protokollaa (tyypin II dapp, joka perustuu Bitcoin-lohkoketjuun) antaa “Safecoins”, jonka avulla verkon käyttäjät voivat ostaa tiedostotallennustilaa.

Johtopäätös

DApps ovat yksi blockchain-tekniikan hyödyllisimmistä sovelluksista. Yhä useamman sovelluksen tullessa markkinoille on luonnollista, että mukana tulee enemmän tyyppejä, joissa on uusia käyttötapoja.

Esitelty kuva: Easy Crypto

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me