Turkin taloudellisen ja tulevan talouskriisin selittäminen

Kaikki valuuttakauppiaat ovat tietoisia Turkin nykyisestä finanssikriisistä, etenkin kauppiaat, jotka käyvät kauppaa kehittyvien markkinoiden valuutoilla. Kuten Turkin liira. Lira on mennyt vapaapudotukseen viime aikoina. Tänä vuonna se on menettänyt noin kolmanneksen arvostaan ​​ja lasku on kiihtynyt dramaattisesti viime viikkoina. Tämän viikon alussa USD / TRY kävi kauppaa alle 7: n. Se laski alle 6 viikon aikana, kun Turkin keskuspankki puuttui asiaan korottamalla korkoa 1,50%, mutta se nousi takaisin viikon loppuun mennessä. Näemme, miten Turkin liira käyttäytyy ensi viikolla, koska olemme valuuttakauppiaita ja haluamme erottaa perustekijät ja tekniset tuotteet, mielestämme merkit eivät näytä hyvältä. Täällä perustekijät tekevät kaiken vahingon Liiralle.

Joten, mitä tapahtuu ja mikä tärkeintä, kestääkö tämä?

Vastaamaan tärkeämpään kysymykseen se kestää. Miksi? Selitämme alla. Vaikka yksi syistä, mikä todennäköisesti pahentaa tilannetta, oli se, että Erdogan on vähän maan herra ja tekee mitä haluaa. Tämä tarkoittaa, että hän on poistanut kaikki ekonomistit, jotka ovat varoittaneet häntä mahdollisista taloudellisista ja taloudellisista ongelmista. Hän pääsi eroon kaikesta Turkin talouspiirien oppositiosta ja jätti vain ne, jotka olivat hänen kanssaan samaa mieltä kaikesta. Hän jopa asetti vävynsä keskuspankin päälliköksi. Erdogan on jopa käskenyt vävyään olemaan pitämättä korkoja, koska se heikentäisi Liraa. Sillä ei ole järkeä, mutta jätetään se syrjään, koska se ei ole se, mikä vahingoittaa Liraa.

Yksi asioista on Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin asettamat tullit maailmalle, mukaan lukien Turkki. Mutta Turkilla ja Yhdysvalloilla ei ole hyviä suhteita, kuten Donald Trump twiitti 10. elokuuta. Turkki on vanginnut yhdysvaltalaisen pastorin ja kieltäytynyt päästämästä häntä irti ja pyytänyt entisen oppositiojohtajan Gylenin luovuttamista Yhdysvalloista. Joten, suhteet eivät ole hyviä. Samassa twiitissä Trump sanoi, että Yhdysvaltain tuontitullit turkkilaiselle teräkselle ja alumiinille kaksinkertaistuvat vastaavasti 50 prosenttiin ja alumiiniin 20 prosenttiin. Lira sukelsi vielä nopeammin Trumpin twiitin jälkeen.

Turkki vei viime vuonna Yhdysvaltoihin noin 1,2 miljardin dollarin arvosta terästuotteita, ja näiden tullien myötä vienti laskee dramaattisesti. Vaikka biljoonan dollarin taloudessa Turkilla ei pitäisi olla liikaa ongelmia tällaisten ongelmien edessä. Ei ole, että Turkki riippuu raaka-aineiden viennistä kuten muutkin maat, kuten Persianlahden maat ja Venäjä. Mutta se oli lyönti silloin, kun Turkki oli alas, ja on edelleen.

Todellinen ongelma on muualla. FED ja muut suuret keskuspankit, kuten EKP, Japanin keskuspankki ja Englannin keskuspankki, alkoivat laajentaa tasettaan ostamalla joukkovelkakirjoja ja pumppaamalla rahaa talouteensa ja maailmantalouteen. Koska kehittyneiden maiden korot ovat olleet pitkään lähellä nollaa, ja joillakin alueilla, kuten Sveitsissä ja Japanissa, korot ovat olleet negatiivisia ja tosiasia, että kasvu on ollut hyvin heikkoa näissä talouksissa, rahaa on lentänyt ulkomaille suurina määrinä etenkin kehittyvillä markkinoilla, kuten Turkissa, Intiassa, Etelä – Afrikassa, Indonesiassa, Vietnamissa, Kiinassa jne.

Tämän seurauksena Turkin talous oli ollut erittäin voimakasta kasvua tänä aikana. Rahaa virtasi sisään, liiketoiminta oli hienoa ja korkeat rakennukset olivat sieniä. Rakentamisen ja kiinteistöjen tuotto on melko suuri, kun talous sujuu hyvin, kodeiden ja liikerakennusten hinnat nousevat valtavasti. Tämän seurauksena kaikki yrittivät saada osan toiminnasta tämän kultaisen kiireen aikana. Rakennukset ja kiinteistöt eivät kuitenkaan tuota taloudelle todellista arvoa pitkällä aikavälillä, toisin kuin tehtaat tai IT-teollisuus. Monet liberaalitaloustieteilijät yrittivät varoittaa Erdogania, mutta Turkissa viimeisen vuosikymmenen iskulause on ollut “Rakastakaa tai jätä”. Kumppanini ammatista kertoo minulle, että monet näistä taloustieteilijöistä ovat lähteneet, kun Turkista on tullut yhä diktaattorisempaa.

Erdoganilla oli tiensä, ja nyt se tulee. Nämä ihmiset yrittivät osoittaa alastonta kuningasta, mutta kukaan ei kuullut sitä. Nyt kun suuret keskuspankit ovat alkaneet supistaa tasettaan ja noutaa rahat takaisin myymällä joukkovelkakirjoja, etenkin FED, kehittyvillä markkinoilla ilmenee ongelmia. Turkilla on suuri ulkomainen velka, 53,3% maan nimellisestä BKT: stä kyseisenä vuonna, ja se on todennäköisesti kasvanut tänä vuonna. Tämä tarkoittaa, että heidän maksamansa korot ovat melko suuria ja ne on maksettava ulkomaan valuutassa, erityisesti Yhdysvaltain dollareina.

Vain pieni pulahdus ja Turkin ongelmat ovat valtavat

Tämä lisää valuutan kysyntää korkojen maksamiseksi ja velanhoitoa. Tämän lisäksi raha virtaa myös maasta, koska FED on alkanut supistaa tasetta, mikä on todellinen ongelma. Jos tarkastelet yllä olevaa kaaviota, voit nähdä, että viiva alkaa mennä alaspäin. Se on hyvin vähäinen lasku. FED-tase oli 4,8 biljoonaa dollaria vasta alle vuosi sitten, mikä tarkoittaa, että biljoonat Yhdysvaltain dollarit ruokkivat maailmantaloutta, etenkin kehittyviä markkinoita.

Nyt se alkaa kutistua ja vain niin pieni lasku aiheuttaa sekasortoa Turkissa. Kuvittele, kun linja laskee vuoteen 2010 tai vielä pahempaa, vuoden 2008 tasolle, mikä tarkoittaisi taseen kutistumista alle biljoonaan dollariin. Kaikki kehittyvät markkinatalousmaat eivät tietenkään ole riippuvaisia ​​Yhdysvaltain dollareista, mutta näyttää siltä, ​​että Turkki on. Kuinka paha se tulee? Kukaan ei tiedä tarkalleen. Toivon, että Turkki saa toimimaan yhdessä, mutta perustekijät, kuten supistuva FED-tase ja Erdoganin vanhan koulupolitiikka, viittaavat Turkin ja Turkin liiran suuriin ongelmiin.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me