Turkin nykyisen rahoitus- ja tulevan talouskriisin todelliset syyt

Kaikki valuuttakauppiaat ovat tietoisia Turkin nykyisestä finanssikriisistä, etenkin kauppiaat, jotka käyvät kauppaa kehittyvien markkinoiden valuutoilla, kuten Turkin liiralla. Lira on mennyt vapaapudotukseen viime aikoina.

Tänä vuonna se on menettänyt noin kolmanneksen arvostaan ​​ja lasku on kiihtynyt dramaattisesti viime viikkoina. Tämän viikon alussa USD / TRY oli kaupankäynnin mukaan hieman alle 7. Se laski alle 6 viikon aikana, kun Turkin keskuspankki puuttui asiaan korottamalla korkoa 1,50%, mutta se nousi takaisin viikon loppuun mennessä. Näemme, miten Turkin liira käyttäytyy ensi viikolla, koska olemme valuuttamarkkinoiden kauppiaita ja haluamme tehdä eron perustekijöiden ja teknisten tuotteiden välillä, mutta asiat eivät näytä niin hyvältä kuin nyt. Täällä perustekijät tekevät kaiken vahingon Liiralle.

Joten, mitä tapahtuu ja mikä tärkeintä, kestääkö tämä?

Vastaamaan tärkeämpään kysymykseen: se kestää. Miksi? Selitämme alla. Vaikka yksi syistä, joka todennäköisesti pahentaa tilannetta, on se, että Erdogan on vähän maan herra ja tekee mitä haluaa. Hän on poistanut kaikki ekonomistit, jotka ovat varoittaneet häntä tulevista taloudellisista ja taloudellisista ongelmista. Hän pääsi eroon kaikesta Turkin talouspiirien oppositiosta ja jätti vain ne, jotka olivat hänen kanssaan samaa mieltä kaikesta. Hän jopa asetti vävynsä keskuspankin päälliköksi. Erdogan on jopa käskenyt vävyään olemaan pitämättä korkoja, koska se heikentäisi Liraa. Sillä ei ole järkeä, mutta jätetään se syrjään, koska se ei ole se, mikä vahingoittaa Liraa.

Yksi asioista on Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin asettamat tullit maailmalle, mukaan lukien Turkki. Mutta Turkilla ja Yhdysvalloilla ei ole hyviä suhteita, kuten Donald Trump twiitti 10. elokuuta. Turkki on vanginnut yhdysvaltalaisen pastorin ja ollut kieltäytynyt päästämästä häntä irti pyytäen entisen oppositiojohtajan Gylenin luovuttamista Yhdysvalloista. Joten, suhteet eivät ole hyviä. Samassa twiitissä Trump sanoi, että Yhdysvaltain tuontitullit turkkilaiselle teräkselle ja alumiinille kaksinkertaistuvat vastaavasti 50 prosenttiin ja alumiiniin 20 prosenttiin. Lira sukelsi vielä nopeammin Trumpin twiitin jälkeen.

Turkki vei viime vuonna Yhdysvaltoihin noin 1,2 miljardin dollarin arvosta terästuotteita, ja näiden tullien myötä vienti laskee dramaattisesti. Vaikka biljoonan dollarin taloudessa Turkin ei pitäisi kohdata tällaisia ​​ongelmia. Turkki ei ole riippuvainen raaka-aineiden viennistä, kuten muutkin maat, kuten Persianlahden maat ja Venäjä. Mutta se oli lyönti silloin, kun Turkki oli alas, ja on edelleen.

Todellinen ongelma on muualla. FED ja muut suuret keskuspankit, kuten EKP, Japanin keskuspankki ja Englannin keskuspankki, alkoivat laajentaa tasettaan ostamalla joukkovelkakirjoja ja pumppaamalla rahaa talouteensa ja maailmantalouteen. Kehittyneiden maiden korot ovat olleet pitkään lähellä nollaa, ja joissakin tapauksissa, kuten Sveitsissä ja Japanissa, korot ovat olleet negatiivisia ja kasvu on ollut heikkoa näissä talouksissa. Tämän seurauksena rahaa on lentänyt suuria määriä ulkomaille, etenkin kehittyvillä markkinoilla, kuten Turkissa, Intiassa, Etelä-Afrikassa, Indonesiassa, Vietnamissa, Kiinassa jne..

Turkin talous on ollut erittäin voimakasta kasvua tänä aikana. Rahaa virtasi sisään, liiketoiminta oli hienoa ja korkeat rakennukset olivat sieniä. Rakentamisen ja kiinteistöjen tuotto on melko suuri, kun talous sujuu hyvin – kodeiden ja liikerakennusten hinnat nousevat valtavasti. Tämän seurauksena kaikki yrittivät saada osan toiminnasta tämän kultaisen kiireen aikana. Rakennukset ja kiinteistöt eivät kuitenkaan tuota taloudelle todellista arvoa pitkällä aikavälillä, toisin kuin tehtaat tai IT-teollisuus. Monet liberaalitaloustieteilijät yrittivät varoittaa Erdogania, mutta Turkissa viimeisen vuosikymmenen iskulause on ollut “Rakastakaa tai jätä”. Kumppanini ammatista kertoo minulle, että monet näistä taloustieteilijöistä ovat lähteneet, kun Turkista on tullut yhä diktaattorisempaa.

Erdoganilla oli tiensä, ja nyt se tulee. Nämä ihmiset yrittivät osoittaa alastonta kuningasta, mutta kukaan ei kuullut sitä. Nyt kun suuret keskuspankit ovat alkaneet pienentää tasettaan ja noutaa rahat takaisin myymällä joukkovelkakirjoja, etenkin FED-rahoja, ilmenee nousevan rahan ongelmia. Turkilla on suuri ulkomainen velka, 53,3% maan nimellisestä BKT: stä kyseisenä vuonna, ja se on todennäköisesti kasvanut tänä vuonna. Tämä tarkoittaa, että heidän maksamansa korot ovat melko suuria ja ne on maksettava ulkomaan valuutassa, erityisesti Yhdysvaltain dollareina.

Kastelu on tuskin näkyvissä

Tämä lisää valuutan kysyntää korkojen maksamiseksi ja velanhoitoa. Tämän lisäksi rahaa virtaa myös maasta, koska FED alkaa pienentää tasetta, mikä on todellinen ongelma. Jos tarkastelet yllä olevaa kaaviota, voit nähdä, että viiva alkaa mennä alaspäin. Se on hyvin vähäinen lasku. FED-tase oli 4,8 biljoonaa dollaria vasta alle vuosi sitten, mikä tarkoittaa, että biljoonat Yhdysvaltain dollarit ruokkivat maailmantaloutta, etenkin kehittyviä markkinoita.

Nyt se alkaa kutistua ja vain niin pieni lasku aiheuttaa sekasortoa Turkissa. Kuvittele, kun linja laskee vuoteen 2010 tai vielä pahempaa, vuoden 2008 tasolle, mikä tarkoittaisi taseen kutistumista alle biljoonaan dollariin. Kaikki kehittyvät markkinatalousmaat eivät tietenkään ole riippuvaisia ​​Yhdysvaltain dollareista, mutta näyttää siltä, ​​että Turkki on. Kuinka paha se tulee? Kukaan ei tiedä tarkalleen.

Toivon, että Turkki saa toimimaan yhdessä, mutta perustekijät, kuten supistuva FED-tase ja Erdoganin vanhan koulupolitiikka, viittaavat Turkin ja Turkin liiran suuriin ongelmiin.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me